Nieuws

Affakkelen methaan levert klimaatwinst op

Samenvatting
  • Onderwerp
    Methaan affakkelen
  • Interessant voor
    Melkveehouders
Op het erf van melkveehouder Peter van Roessel in het Brabantse Haarsteeg is met grote regelmaat een intrigerend fenomeen te zien: een forse vlam wijst erop dat hier iets bijzonders gebeurt. En dat klopt: Peters bedrijf Mts. Van Roessel-Brock doet mee aan een onderzoek naar methaanoxidatie, uitgevoerd door Wageningen University & Research.

Opgeslagen drijfmest produceert continu een beetje biogas, waarvan iets meer dan de helft uit methaan bestaat. Deze emissie kan verminderd worden door het methaan te laten oxideren. Methaan verandert hierdoor in koolstofdioxide. En dat leidt tot klimaatwinst: de uitstoot van koolstofdioxide is circa 25 keer minder schadelijk voor het klimaat dan de uitstoot van methaan.

Het oxideren van methaan kan op verschillende manieren. Bij oxidatie door lucht wordt gebruik gemaakt van bacteriën. Deze bacteriën kunnen in de grond geplaatst worden, met een bodemfilter, of boven de grond, met een biofilter (zoals beschreven in dit artikel). Daarnaast is methaan te oxideren met vuur, het ‘affakkelen’, waarbij het methaan wordt verbrand.

Gasdicht

De stal van Peter van Roessel is voorzien van een automatische schuif, die de dikke en dunne fractie uit de mest scheidt. De dunne fractie belandt in een L-tank, een gasdichte mestzak. Het gasdicht houden van die mestzak gaat niet zonder slag of stoot, vertelt Peter: “We zijn meerdere keren met kit en klemmen in de weer geweest om lekkages te dichten. Een tijdje geleden nog zat er opeens een sneetje van drie centimeter in, waardoor het methaan kon ontsnappen. Bleek dat bij het hakselen een klein mesje was losgeschoten en in de zak terecht was gekomen. Dat moest natuurlijk worden gerepareerd, want voor het onderzoek, waarbij de methaanuitstoot nauwkeurig wordt gemeten, is een 100% gasdichte zak een voorwaarde.’

Compressor

In de mestzak is ruimte voor 1.500 kuub dunne fractie, waar biogas uit ontstaat. Temperatuur speelt daarbij een grote rol. In de koude periode is de productie van biogas minimaal, maar in de zomer zijn er weken dat er wel 500 kuub gas vrijkomt, aldus Peter. Dat levert hem extra werk op, want voor het affakkelen moet hij zelf ‘de aan- en uitknop’ (ontsteking) bedienen. ‘Dat zou van mij wel anders mogen,’ stelt de ondernemer. ‘Het affakkelen van methaan is vanuit wetenschappelijk oogpunt interessant, maar voor de boerenpraktijk veel minder. Daarom ben ik nu in gesprek met het bedrijf dat de fakkelinstallatie geeft gebouwd. Zij zijn bezig met de ontwikkeling een compressor waarmee het ‘rauwe’ gas (waarin veel vocht en sterk ruikende zwavel zit, red.) kan worden opgewaardeerd. Het is de bedoeling om dat opgewaardeerde, hoogcalorische gas vervolgens op te vangen in cilinders, geschikt voor de verkoop.’

Foto: Integraal Aanpakken