Nieuws

In de spotlight: Wilbert Frieling

Black and white spotted cows feed on hay inside dutch farm in holland, ahavelaar via iStock
Bron foto: ahavelaar, iStock (iStock)
Samenvatting
  • Onderwerp
    LVVN, toekomst, klimaat
  • Interessant voor
    (toekomstige) veehouder, adviseur, beleidsmaker, onderzoeker
Bekijk de bronnen
Wilbert Frieling is sinds de zomer van 2021 als senior beleidsmedewerker in dienst bij het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur. De thema’s klimaat en stikstof hebben zijn interesse. Opgegroeid in het noorden van Drenthe, met een familie ‘in het groen’ ziet hij de uitdagingen en onzekerheden binnen de landbouw en snapt hij het maatschappelijke debat en de bijbehorende problemen.

Wilbert Frieling is ook meer inhoudelijk betrokken bij de techniek in de sector. Hij is bestuurskundige met specialisaties in management in de publieke sector en crisis- en securitymanagement. Hij ziet het Ministerie van LVVN als een ministerie waar bijzonder veel moois en uitdagends te doen is.

Wilbert Frieling

Bewonderenswaardige hoeveelheid innovaties

De innovaties in de landbouw ziet hij elke dag bij bevlogen agrariërs die zich proberen aan te passen aan de regelgeving. Hij realiseert zich dat er veel wordt gevraagd van de sector. “Bewonderenswaardig dat er steeds weer zoveel stappen worden gezet”. Een voorbeeld hiervan, dat Wilbert benoemt, is de boerderij die hij onlangs bezocht, waar koeien zoveel meer bewegingsruimte hebben en waar daardoor meer aandacht is voor dierenwelzijn. “De koe krijgt meer vrijheid en dat geeft moed”. Ook is hij onder de indruk van de onderzoeken binnen het programma van Integraal Aanpakken, waar volgens hem enorm veel gebeurt. Met deze initiatieven binnen het programma is Wilbert ervan overtuigd dat er toekomst is voor een sterke boerensector in Nederland.

Tegelijkertijd geeft Wilbert aan dat we moeten waken dat we niet te veel moeten willen in een korte tijd; er liggen behoorlijke ambitieuze doelstellingen voor de komende 10 tot 20 jaar. Wanneer we nu alles tegelijk gaan oppakken, kan dit zomaar iets te veel worden. “Belangrijk is het om goed te faseren”.

De komende periode moeten we doorgaan met het implementeren van de innovaties. Innovaties moeten niet bij slechts enkele veehouders blijven, maar breed uitgerold worden. “Laten boeren elkaar blijven aanmoedigen om te innoveren en elkaar over de streep te trekken. De overheid zal helpen dit voor elkaar te krijgen”.

“Laten boeren elkaar blijven aanmoedigen om te innoveren.”

Wilbert Frieling, 2024

Ik realiseer me dat sommige innovaties lastig zijn om direct te implementeren. Bijvoorbeeld de integratie van data in de bedrijfsvoering. Terwijl data cruciaal zijn straks voor o.a. doelsturing. Het meest uitdagende de komende periode wordt het borgen van de verschillende emissie reducerende maatregelen.

Het lastige bewijs van nieuwe technieken

De provincies spelen een belangrijke rol in de vergunningverlening. Ik hoop oprecht dat dit binnenkort weer gaat lopen. Innovaties moeten natuurlijk bewezen effect hebben, maar het lastige is dat je dit niet altijd van tevoren zeker weet. Ik hoop dat we toch doorgaan met het implementeren van innovaties. Dan komen we er vanzelf achter welke dingen werken en welke nog verbeterd moeten worden. De jurisprudentie volgt dan vanzelf, waarmee we verder kunnen.

Doelsturing optuigen kunnen we niet alleen

Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de introductie van doelsturing. Ook hier is Wilbert internsief bij betrokken.“Toch kan de overheid dit niet alleen, hier hebben we de sector zelf ook echt bij nodig”, aldus Wilbert. “Zo denken we na over het uitwisselen en registreren van data en hierbij helpen bestaande initiavieren als de kringloopwijzer enorm. Zo hopen in de komende jaren meer van dit soort initiatieven in andere sectoren op te tuigen. Het is een mooi idee dat de boer zelf met o.a. die data de regie weer in handen krijgt en zelf kan sturen op zijn prestaties. Mocht door de data duidelijk worden dat de bedrijfsvoering van de boer er slechter aan toe is, raden we hem aan in eerste instantie met collega’s hierover te praten en hen om advies te vragen. Natuurlijk blijft LVVN beschikbaar voor kennis en advies, maar ik verwacht dat boeren met bv. dezelfde stalsystemen of dezelfde hoeveelheid dieren toch liever elkaar blijven opzoeken voor advies en dat is helemaal niet erg.