Integraal Aanpakken maatregelen voor het najaar
Onderwerp
Maatregelen najaar
Interessant voor
Melkveehouder
Grasland kort en vitaal houden
In de late zomermaanden en begin van de herfst komen roest en schimmelvorming in het grasland meer voor vanwege de hoge luchtvochtigheid in combinatie met redelijk hoge dagtemperaturen. Door het gras kort te houden, blijf het grasland vitaal en wordt roest en schimmel zoveel mogelijk voorkomen. De grasmat kan in het volgende jaar dan ook beter starten. De lengte en kwaliteit van het gras is van belang om goede resultaten te halen en emissies laag te houden. Oud gras heeft veel lagere eiwit- en energiewaarden en een lagere verteerbaarheid dan jong gras. Moeilijker verteerbaar gras zorgt voor een wat moeilijkere vertering en meer methaanemissie. Kortom, goed graslandbeheer leidt tot een win-win situatie: goede bedrijfseconomische resultaten én minder emissies.
Eiwit in het rantsoen
Melkveehouders weten als geen ander dat ze rekening moeten houden met lagere eiwitpercentages in het najaarsgras. In overleg met hun veevoeradviseur anticiperen veehouders hierop door te kiezen voor een andere krachtvoersamenstelling. Zo blijven diergezondheid en melkproductie op peil. Een afgewogen samenstelling van eiwit en energie in het rantsoen zorgt voor een hogere voerefficiëntie en daarmee minder verliezen. Hogere voerefficiëntie en minder verliezen kunnen voor een lagere kostprijs per kg melk zorgen voor minder emissies en creëren zo ook een win-win.
Maatregelen in de stal
Ammoniak ontstaat als op de stalvloer urine en feces bij elkaar komen. Dit vindt plaats in de mestopslag, maar ook op de stalvloer. Het proces van ammoniakvorming duurt ongeveer een paar uur. Om dit proces op de stalvloer te beperken, is het van belang om periodiek de werking van bijvoorbeeld de mestrobot en/of mestschuiven na te kijken. Dit geldt natuurlijk zeker bij specifieke vloertypes van emissiearme stallen, die door bevuiling hun emissiearme werking kunnen verliezen. In feite geldt: hoe minder mestbesmeurd oppervlak en hoe korter de mest blijft liggen, hoe minder emissie ontstaat. In gesloten stallen zoals in de varkenshouderij profiteert ook het stalklimaat. Ook qua hygiëne en infectiedruk is een schone stalvloer voordelig.
Cursussen en bijeenkomsten
Het najaar is ook het moment om als ondernemer na te denken of je cursussen of bijeenkomsten wilt gaan volgen over bepaalde onderwerpen. Een cursus over stikstof- en methaanreductie kan bijvoorbeeld best interessant zijn vanwege de reductieopgave waar de sector voor staat. Dat is niet alleen leerzaam voor jezelf als ondernemer, maar voor docenten en onderzoekers is het ook heel leerzaam om over de problematiek en de oplossingen te sparren met veehouders. Via het programma Integraal Aanpakken gaan we deze winterperiode ook diverse bijeenkomsten aanbieden. We houden u hiervan op de hoogte via de nieuwsbrief en website.
(Bron foto: Integraal Aanpakken)