Nieuws

Terugblik op tweede editie van het symposium 'Bedrijfsspecifiek meten stalemissies met sensoren'

Samenvatting
  • Onderwerp
    terugblik, symposium, stalemissies meten, sensoren
  • Interessant voor
    veehouders, adviseurs, beleidsmakers, onderzoekers
Bekijk de bronnen
Maandag 25 november verzamelde zo’n 250 experts vanuit de wetenschap, beleid en praktijk zich voor de tweede editie van het landelijk symposium 'Bedrijfsspecifiek meten van stalemissies met sensoren', als vervolg op de eerste editie in januari van dit jaar. De dag stond volledig in het teken van het delen van de laatste inzichten uit de wetenschap, fieldlabs en praktijkcasussen met betrekking tot het meten van stalemissies.

Tijdens het symposium gaven vertegenwoordigers van het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) een update over de landelijke aanpak voor bedrijfsspecifiek meten van stalemissies. Ze benadrukten de belangrijke stappen die in de afgelopen periode zijn gezet, zoals het verlenen van de eerste ontwerp-doelschriftvergunningen voor veehouderijbedrijven. Deze vergunningen dienen nu als pilots voor emissiemetingen en -monitoring. Ook werd de rol van de drie aangestelde coördinatoren besproken. Zijn hebben zich de afgelopen tijd ingezet om de uitvoering van het meetprotocol te ondersteunen en de samenwerking tussen veehouders, wetenschap en beleidsmakers te bevorderen.

Albert Winkel, landelijke coördinator emissiemonitoring, presenteerde de nieuwe versie van het meetprotocol. Hij deelde de laatste wetenschappelijke inzichten en resultaten uit pilots die helpen om emissiemetingen verder te verbeteren en stikstofdoelen te behalen. Er werd ook stilgestaan bij het sensortestlocaties voor varkens- en pluimveestallen. Deze vinden plaats bij De Hoeve Innovatie in Valkenswaard onder leiding van Suzanne Verhoeven voor varkensstallen en het legpluimveebedrijf van Bertus Verbeek in Woudenberg voor pluimveestallen. Het doel van deze onderzoeken is om de ontwikkeling van betrouwbare en betaalbare stalsensoren verder te bevorderen.

Ans Mos, gedeputeerde Provincie Gelderland, deelde haar ervaring met het traject van de doelvoorschriftenvergunning en de verlening van de eerste ontwerp-doelschriftvergunningen. Tijdens het symposium werd ook een interview gehouden met de betreffende jonge varkenshouders, Femke Nijhof en Stefan ter Haar. Zij vertelden over hun ervaringen met het aanvragen van een doelvoorschriftvergunning voor de bouw van nieuwe stallen.

Het tweede deel van de dag bestond uit deelsessies die dieper ingingen op aspecten van bedrijfsspecifiek meten. Onderwerpen variërend van continue monitoringsprojecten tot het nieuw stelsel van stalbeoordeling, en data en juridische aspecten kwamen aan bod. Verder werden nieuwe inzichten gedeeld over realtime metingen projecten in verschillende regio's en veehouderijtypen.

Aan het einde van de dag blikten de drie landelijke coördinatoren – Albert Winkel (emissiemonitoring), Harm Borgers (juridisch) en Job Oostveen (datasystemen) –terug op de afgelopen 10 maanden. Ze gaven ook een vooruitblik op de ontwikkelingen op het gebied van meten met sensoren. Zoals de komst van een juridische handreiking over de inzichten rondom doelvoorschriftvergunningen. Elbert Roest, voorzitter van het regieorgaan emissiearme veehouderij, sloot de dag af. Hij benadrukte het belang van samenwerking, vertrouwen en gezamenlijke inspanningen om bedrijfsspecifiek meten verder te ontwikkelen en samen op de kaart te zetten.

Bronnen

(1)